Köpeklerin bize olan benzerliği genetik mutasyon değişimiyle ortaya çıkmıştır.
İnsanın en yakın dostu köpeklerdir. Köpekler ruh halinizden ve ses tonunuzdan onlara olan sevginizi hemen anlarlar. Öyle ki siz esnediğiniz zamanlar onlarda esnerler. Köpekler empati yapabilen hayvanlardır. Onları övüp sevmeniz onlara mama vermenizden çok daha önemlidir. Peki, köpekler evcilleştirilmeden önce nasıldı? Çoğu zaman bu soruyu düşünüp dururuz.
Geçtiğimiz yıl Princeton Üniversitesi’nin araştırmacılarından Bridgett von Holdt 18 ev köpeği ve insanlara alıştırılmış 10 kurdun davranışlarını gözlemleyip, kıyaslama yapmış. Daha öncede bu tarz araştırmalar yapılmış ve sorunları çözen birçok denemeler yapılmış. Köpekler insanlara yabancı olsalar bile insanlarla ilk karşılaştıklarında onların gözlerinin içine baktıkları gözlenmiş. Oregon Üniveristesi araştırmacılarından Monique Udell en önemli detayın bakışlar olduğunu belirtmiş. Köpeklerin insanların gözlerine bakmasının nedeni ise onlara daha yakın olma güdüsüymüş. Öyle ki yetişkin köpeklerin tavırları çoğu kez çocukların davranışlarıyla benzeşiyor.
Köpeklerle insanlar arasında diğer benzerlikler arasında ise bağlılık ve sosyal davranışlar geliyor. Aşırı sosyallik ve bağlılık hastalığı insanlarda da kalıtsal olarak yer alıyor. Bu hastalığa ise Willams-Beuren Sendromu deniyor. Bu gen ise insanlarda yedinci kromozomda yer alıyor. Buradaki gen değişimiyle sendrom ortaya çıkmış. İnsanlarda değişime neden olan bu mutasyonun aynısının köpeklerde ve kurtlarda da olup olmadığı araştırılmış. Yapılan analizler sonucunda Williams Beuren Sendorumuna neden olan gen değişimleri ortaya çıkmış. İnsanlar ve köpekler arasındaki bu genetik benzerlikten dolayı köpekler insanlar tarafından kolaylıkla evcilleştirilmiş hayvanlardır.
Yapılan araştırmalarda sosyalleşme genine rastlanmadı ancak hayvanların karakteristik özelliklerini inceleyen, yabani kurtlardan köpeklere kadar uzayıp giden süreci etkileyen bir mutasyon geninin olduğu kesinleşmiş.