18 aydan büyük ve bekçilik gibi özelliği olan köpek türlerine verilen eğitim türüne Bodyguard (Koruma) Eğitimi denilmektedir.
Bodyguard (Koruma) Eğitimi ile köpekler ciddi bir şekilde eğitilip hazırlanmaktadır. Köpekler doğası gereği koruma içgüdüsünün yüksek olduğu hayvanlardır. Bazı köpek türleri özellikle koruma için yaratılmıştır diyebiliriz. Eğitimin verildiği yaş aralığı oldukça önemlidir. Çünkü köpeklerde belli yaş aralıklarında karakter oturması gerçekleşir. Buda 18.aydan itibaren başlamaktadır. Bu eğitimden önce köpeğe ilk olarak itaat eğitimi verilir. İtaat eğitimi sonrası koruma eğitimleri daha etkili olmaktadır.
Eğitimin asıl amacı köpeğin sahibini, yakınlarını veya mülkünü korumayı öğrenmesidir. Bu eğitimler polis ve özel hareket köpeklerine de verilmektedir. Bu eğitim her köpeğe verilmemektedir. Eğitimi alacak köpeklerin yavruluk zamanından yetişkinliğe kadar iyi bir şekilde beslenip aktif olması gerekmektedir.
Köpek Bodyguard Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
Eğitimde temel amaç köpeğin koruma güdüsünü yönetip doğru bir hale getirmektir. Eğitim e yetişme süresi boyunca köpek sadece sahibi veya yetiştirici ile olmalıdır. Sürekli farklı kişilerin olması eğitimin başarısını düşürmektedir. Eğitimi alacak köpeğin hem cinsi hem de karakteri sert olmalıdır. Aksi takdirde eğitim işe yaramayacaktır.
Tehlikeli cisimler köpeğe tanıtılmalıdır. Örneğin silah, bıçak vb tehlikeli cisimleri köpek gördüğünde tepki vermelidir. Bu durumda tepki vermesi için önceden şartlandırılmış olması gerekir. Örneğin bekçi bir köpek koruduğu alandaki kişileri tanır. Yabancı birini gördüğünde tepki verecektir. Isırma tekniği köpeklere verilen temel eğitimlerdendir. Eğitim verilirken eğitmen koruma kıyafeti giymektedir. Doğru ısırma tekniği ile köpek koruma anında tehlikeli kişiyi ciddi manada etkisiz hale getirebilir.
Eğitim verilirken köpeğe daha güçlü ve üstün olduğu öğretilmektedir. Böylelikle sadece insan değil de herhangi tehlikeli bir obje karşısında köpek aldığı eğitim ile koruma haline geçmektedir. Köpeğe verilen eğitim sırasında köpek itaatsizlik veya komutları yerine getirmez ise uyarı genelde sert bir şekilde sözlü yapılır. Ayrıca tasmasından da tutularak uyarma yapılabilmektedir.
Koruma eğitimi köpeklerin yapı olarak sahiplerine sadık olmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Sadakat duygusu koruma iç güdüsünü de beraberinde getirmektedir. Sahibi ile dostluk bağı kuran köpekler eğitimi daha iyi tamamlayıp bekçi köpek özelliklerine sahip olacaktır.